Uncategorized

Zo herken je het verschil tussen fysieke en mentale pijn

Soms heb je ergens pijn zonder dat je je echt bezeerd hebt. Vaak is deze pijn makkelijk te verklaren: je hebt te lang gezeten, je neemt een verkeerde lichaamshouding aan, je hebt iets verkeerds gegeten, je loopt op de verkeerde schoenen…

Maar soms is de oorzaak een stuk lastiger te achterhalen.

Fysieke of mentale pijn?

Het kan zijn dat je pijn dan geen fysieke oorzaak heeft, maar een mentale. Stress en emoties kunnen heftige reacties oproepen in je lichaam die je niet altijd meteen met elkaar in verband brengt. Maar hoe weet je of jouw pijn een fysiek of een mentaal probleem is?

Lichaam en geest

Meer en meer onderzoek toont aan dat lichaam en geest niet meer als apart beschouwd kunnen worden. Ze zijn deel van hetzelfde systeem en beïnvloeden elkaar op allerlei manieren. Zo kan stress onze hormonale balans verstoren, wat weer tot een stortvloed aan andere fysieke problemen leidt.

Constante staat van alertheid

Zo vreemd is dat niet; in de prehistorie hadden we deze fysieke reactie op stress nodig om te overleven. Werd je achterna gezeten door een tijger, dan gaf die extra boost aan adrenaline net dat beetje snelheid dat je in veiligheid kon brengen. Maar in de moderne tijd ervaren we iedere dag stress door zo veel verschillende dingen dat ons lichaam in een constante staat van alertheid verkeert. En dat is niet zo goed voor je gezondheid.

Vervelende kwalen

Wanneer ons lichaam langer dan drie maanden constante stress ervaart, kan het uiteindelijk allerlei vervelende kwalen en ziektes ontwikkelen. Dit kan onschuldig zijn, maar ook een stuk heftiger. Zo kunnen het prikkelbare darmsyndroom, diabetes en obesitas alle drie gevolgen zijn van mentale stress en uitputting. Maar hoe weet je of dit bij jou ook het geval is?

Luisteren naar je lichaam

Het begint bij leren luisteren naar je lichaam. Zo weet je of jouw fysieke problemen voortkomen uit je hoofd of dat er meer aan de hand is. Er zijn een aantal manieren waarop je naar je lichaam kunt leren luisteren. Vanuit daar kun je bepalen wat je lichaam nodig heeft en de pijn bij de oorzaak aanpakken.

Bron: MindBodyGreen

Francis Lawa

Neem een moment pauze in je drukke bestaan. Weg met spanning en stress. Klaar met klachten die je belemmeren. Kies voor elke dag meer energieker en vrolijker voelen! Ontlaad spanning en ga op onderzoek naar de oorzaak én oplossing van je klachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *