We willen allemaal graag vrolijk zijn, een gezond lichaam hebben, een rustige geest hebben en een ontspannen leven leiden. Helaas is de realiteit vaak anders. Veel mensen ervaren spanning, pijn of klachten die hun dagen of leven beïnvloeden. Maar wat is nu met een holistische benadering gezonder voelen en worden? Hoe kan je dit daarmee bereiken? Ik vertel het je in dit artikel.

 

Holistisch: alles is met elkaar verbonden

Holistische geneeskunde is gebaseerd op het idee dat alles met elkaar verbonden is. Wanneer je vanuit een holistische visie naar de gezondheid van een mens kijkt, staat niets los van elkaar: alles hangt met elkaar samen. Dit omvat alles wat zich in en om je lichaam afspeelt, inclusief je energie, emoties, gedachten, fysieke lichaam en meer. Wanneer al deze onderdelen in balans zijn, ben je in totale gezondheid.

 

Ook ziekenhuizen kiezen steeds vaker voor een meer holistische aanpak

Steeds vaker kiezen ziekenhuizen voor een meer holistische aanpak als aanvulling op de gangbare zorg, bijvoorbeeld hypnotherapie bij buikklachten, muziek bij operaties en mindfulness bij depressie. Meestal gebeurt dit als ondersteuning bij de behandeling, om bijvoorbeeld klachten als pijn, angst, vermoeidheid en onrust te verminderen of om de kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Een belemmering (of blokkade) in een verbinding zorgt voor verstoring

Om een praktisch voorbeeld te noemen: denk bijvoorbeeld aan je lamp en elektriciteit. Valt de elektriciteit uit, dan geeft de lamp ook geen licht meer. De reden waarom de elektriciteit uitvalt, kan van alles zijn. Er kan een stop kapot zijn, er is een storing bij de centrale of misschien zit er een breuk in het snoer. Door de oorzaak aan te pakken, kan de verbinding weer worden hersteld en gaat de lamp weer aan en licht geven. Dus je kan je misschien wel voorstellen dat een belemmering (of blokkade) in een verbinding zorgt voor een storing.

 

Hoe werkt dat in je lichaam

In je lijf werkt het precies zo. Zo staan bijvoorbeeld spanningen in het lichaam vaak in verband met bijvoorbeeld spanningen of stress in iemands leven. Wanneer je de spanning, stress en hoofdpijn die je ervaart, kunt verminderen, kan de verbinding weer hersteld worden en gaat je levensenergie weer stromen naar waar het wel zijn moet. Hierdoor kan je meer energieker en vrolijker worden.

 

Voordelen van de holistische benadering van gezondheid

Wat zijn de voordelen van een holistische benadering van gezondheid:

1. Pakt de oorzaak aan

Vaak is het zo dat fysieke klachten zich pas uiten als de oorzaak, die op een andere laag zit, niet eerder is aangepakt.

2. Van hoofd naar hart

Doordat je om bij de oorzaak te komen weer contact moet maken met je gevoel, kom je weer in verbinding met je hart, je kern, je spirit of hoe jij dat centrum in jezelf ook wilt noemen.

3. Inzicht in jezelf

Naast het verbeteren van verschillende systemen in je lichaam is bewustwording key, om van oorzaak naar oplossing te komen.

4. Herstellende werking

De herstellende werking die bij een holistische aanpak ontstaat werkt dan ook door op meerdere niveaus.

 

Een holistische benadering van gezondheid kan leiden tot meer innerlijke rust, lichter voelen en vrijheid ervaren, meer creativiteit, gezondheid en vitaliteit, minder onrust, spanning in het lijf en piekeren, beter in contact zijn met wie je van binnen bent en wat goed voor je is en rustiger en vrijer in je hoofd.

 

 

Noot

“Vanwege de strenge controle op gezondheidsclaims wil ik j je graag attent maken op het volgende.“Ondanks de vele positieve ervaringen van de natuurgeneeskunde claim ik  geen genezing van ziekten of kwalen.Ook raad ik aan een huisarts te consulteren bij klachten. Ik beveel natuurgeneeskundige therapie  enkel aan ter ondersteuning en bevordering voor het welzijn van lichaam en geest.”