Fysieke pijntjes kunnen soms opduiken zonder een duidelijke oorzaak. Misschien komt het door een slechte houding, te lang zitten, verkeerde schoenen of ongezonde snacks. Maar soms is het lastig om de bron van de pijn te achterhalen.

 

Lichaam of geest?

Misschien is de pijn die je voelt niet fysiek, maar mentaal. Onze emoties en stress kunnen namelijk krachtige reacties in ons lichaam veroorzaken, zonder dat we het direct aan onze geestelijke toestand koppelen. Maar hoe weet je nu of je pijn fysiek of mentaal is?

 

Mind-Body connectie

Steeds meer bewijs toont aan dat lichaam en geest niet als twee afzonderlijke delen gezien kunnen worden. Ze zijn onderdeel van hetzelfde systeem en beïnvloeden elkaar op verschillende manieren. Stress kan bijvoorbeeld onze hormonale balans verstoren, wat weer tot allerlei fysieke problemen kan leiden.

 

Fysieke alarmbellen

Dit is niet zo gek; in de prehistorie hielp deze fysieke reactie op stress ons te overleven. Als je achterna gezeten werd door een tijger, gaf dat zetje adrenaline je net dat beetje extra snelheid om veiligheidsmaatregelen te treffen. Tegenwoordig ervaren we echter dagelijks stress door allerlei verschillende factoren, waardoor ons lichaam in een constante staat van paraatheid verkeert. Dit is niet bevorderlijk voor onze gezondheid.

 

Fysieke gevolgen

Als ons lichaam langer dan drie maanden aan constante stress wordt blootgesteld, kan het uiteindelijk leiden tot allerlei nare symptomen en ziektes. Dit kan variëren van onschuldige tot ernstige aandoeningen, zoals prikkelbare darmsyndroom, diabetes en obesitas. Maar hoe weet je nu of dit het geval is voor jou?

 

Leren luisteren

Het begint allemaal bij het leren luisteren naar je eigen lichaam. Zo kun je onderscheiden of jouw fysieke klachten voortkomen uit mentale stress, of dat er iets anders aan de hand is. Er zijn verschillende manieren om naar je lichaam te leren luisteren en in mijn praktijk kan ik je helpen met een persoonlijke natuurgeneeskundige consulten. Op die manier kun je achterhalen wat jouw lichaam nodig heeft en de pijn bij de kern aanpakken.Over auteur

Neem een moment pauze in je drukke bestaan. Weg met spanning en stress. Klaar met klachten die je belemmeren. Kies voor elke dag meer energieker en vrolijker voelen! Ontlaad spanning en ga op onderzoek naar de oorzaak én oplossing van je klachten.

Ook interessant voor jou

Een gratis checklist voor jou

Hoe voelt een lichaam uit balans? Ontvang een gratis checklist met 36 signalen om te ontdekken of jouw lichaam uit balans is. Binnen slechts drie minuten kun je zien of er iets aan de hand is. Wacht niet langer en kom er nu achter!

DOWNLOAD