Holisme

Wat is holistisch kijken naar klachten

Holistische praktijk, holistische gezondheidszorg, holistische levenswijze, je hoort de term holisme steeds vaker. Gisteren vroeg iemand aan mij: “Goh Fran, wat is dat holistische nou eigenijk? Krijg er een soort van geitenwollensokkenidee bij. Iets zweverigs en alternatief.”

Holisme als term kan nogal zweverig klinken. En dat snap ik wel. Voor veel mensen zijn complementaire geneeswijzen nog een beetje spannend en nieuw en anders.

Holisme is niet zweverig, maar juist heel gegrond

Als mens en natuurgeneeskundig therapeute vind ik dat er niets gegronder is dan de holistische benadering van mensen en hun klachten. Het gaat om verbinding met jezelf, andere mensen, met lichaam, geest en de natuur (de wereld om jou heen). Alles staat in verbinding met elkaar net als in de natuur.

Holisme, holistische therapie en massage

De 5 niveaus van de holistische benadering

Bij een holistische benadering van de mens gaan we uit van vijf niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau. Wanneer een bepaald niveau verstoord wordt, uit balans raakt of een belemmering kent, heeft dat direct invloed op een ander niveau. Fysieke klachten hebben invloed op ons emotionele welzijn, een mentale verstoring heeft impact op het energetische niveau en een energetische disbalans heeft invloed op het spirituele niveau.

Holistische benadering om actieve keuzes te maken voor een betere balans en gezondheid

Er zijn verschillende benaderingen, maar voor mij gaat het heel erg over actieve keuzes maken voor een betere balans en een betere gezondheid. Waarom doet jouw lijf pijn of heb je (terugkerende) klachten? Waarbij voel jij je gelukkig? Wat is goed voor jouw gezondheid? Holisme gaat heel erg over bewustwording en bewustzijn. Weer in contact komen met je lijf om te gaan voelen. Kijken naar jezelf van binnenuit naar buiten en niet andersom.

Bijvoorbeeld als je hoofdpijn hebt, kun je direct een ibuprofen nemen. Dan ben je er vanaf. Voor even.

Maar ik denk: onderzoek en observeer. Hoe komt het dat je hoofdpijn hebt? Het komt ergens vandaan. Het is een keuze op welke manier je daarmee om gaat. Als je holistisch naar stress of klachten gaat kijken wordt je bewust van jezelf, je lijf en je leven en kies je voor een duurzamere aanpak van stress en klachten.

In de sneltrein van het leven vergeten we vaak stil te staan

In deze tijd is het erg lastig om stil te staan bij vragen als: Waarom doet mijn lijf pijn? Wat voel ik? Wie ben ik? Wat beweegt mij? Wat zijn mijn gedachten? We zitten merendeels in de sneltrein van het het leven en vergeten vaak simpelweg stil te staan, te voelen en te zijn.

Gezondheid en gezond voelen is zoveel groter dan alleen het fysieke lichaam.

Even kennismaken?

Ben je wel nieuwsgierig naar de holistische kijk op jezelf, stress en klachten en heb je het gevoel dat ik iets voor jou kan betekenen? Maar vindt je het toch ook nog een beetje spannend, nieuw en anders? Dan heb ik de mogelijkheid voor jou om vrijblijvend met mij kennis te maken. Plan online direct een afspraak in mijn agenda in.Francis Lawa

Neem een moment pauze in je drukke bestaan. Weg met spanning en stress. Klaar met klachten die je belemmeren. Kies voor elke dag meer energieker en vrolijker voelen! Ontlaad spanning en ga op onderzoek naar de oorzaak én oplossing van je klachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *