In de verte zie je een tijger op je afkomen. Je hart slaat over, het zweet breekt je uit, je spieren spannen zich aan en je bloeddruk stijgt. Je lichaam is klaar voor actie. Wat zal het gaan doen fight, flight, freeze of fawn? Want je moet levend en ongeschonden uit deze situatie komen.

Stress “zit niet tussen je oren”, maar ervaar je lichamelijk. Je autonome zenuwstelsel is zo afgesteld dat het eerder te vaak afgaat dan te weinig. Anders zou je niet kunnen overleven.

Een kortdurende stressreactie van het lichaam is heel normaal en gezond. Wanneer je net dat kleine beetje extra kan geven op je werk of bij het sporten. Dan geeft stress je vleugels.

Sta je echter te lang onder spanning, dan blijft je lichaam in de alarmstand hangen. Op langere termijn leidt dit tot fysiologische ontregelingen. Als de stress lang duurt, is er ook voldoende tijd nodig om daarvan te herstellen.  Tijdens langdurige stress krijgt je lichaam te weinig tijd voor het herstel, waardoor er een hersteltekort ontstaat  en de stress zich in jouw lichaam opstapelt. Dan krijg je ongezonde stress.  Te veel opgebouwde en opgeslagen stress zoekt altijd een weg naar buiten via jouw lichaam en dat uit zich in allerlei klachten, onverklaarbare klachten tot burn-out.

Bij stressklachten wordt vaak vooral gedacht aan ‘gespannenheid’, bij burn-out aan ‘alleen nog maar uitgeblust op de bank kunnen zitten’. Maar jouw stressklachten allerlei vormen aannemen.

Burn-outklachten ontstaan doordat je langdurig meer van jezelf vraagt dan je aankunt. Stressklachten hebben te maken met ontregeling van jouw autonome zenuwstelsel en onverwerkte ervaringen en emoties.

Top 10 stressklachten

1 – Geen zin

Je hebt geen zin meer in dingen die je normaal leuk vindt.

2 – Gespannen

Je kunt je steeds moeilijker ontspannen, je blijft steeds op scherp staan.

3 – Futloos

Na je werk kom je tot niets en je hebt geen zin meer om ‘s avonds ook maar iets te doen.

4 – Kort lontje

Je raakt sneller aangebrand, krijgt eerder ruzie, bent sneller emotioneel.

5 – Piekeren

Je kunt dingen niet loslaten.

6 – Pijnklachten door spanning

Spierpijn door stress. Je spieren zijn te gespannen. Je hebt last van hoofdpijn, spierpijn, pijn in de schouders, rug, armen of benen.

7 – Niet kunnen stoppen

Je hebt de neiging om maar door te blijven werken. Je blijft langer op kantoor, neemt vaker werk mee naar huis. Maar de resultaten worden minder, het werktempo gaat omlaag.

8 – Concentratieproblemen

Je dwaalt gemakkelijk af, houdt je hoofd er maar moeilijk bij. Je vergeet dingen. Daardoor maak je ook meer fouten.

9 – Slaapproblemen

Je valt slecht in slaap, slaapt niet door, moe wakker worden.

10 -Sneller ziek

De weerstand neemt af, dus pak je sneller die verkoudheid of dat griepje mee.

Bewust maken en helpen te luisteren naar de signalen van het lichaam

In mijn praktijk ben ik er voor jou als natuurgeneeskundig therapeut, om samen te bouwen aan een gezonder, energieker en meer ontspannen leven.

Wil je meer weten over mijn persoonlijke reis of wil je jouw eigen reis beginnen? Neem gerust contact met me op of boek jouw vrijblijvende kennismakingesprek. Wil je direct starten, denk dan eens aan een (online) energieboost sessie. Laten we samen bouwen aan een leven dat vrij is van overmatige stress en vol zelfherstel.

Luister naar je lichaam: stress-signaal checklist

Vaak rennen we zo hard door het leven dat we de belangrijkste signalen van ons lichaam negeren. Het is tijd om even stil te staan en te luisteren. Daarom heb ik deze stres-signaal checklist speciaal ontworpen voor vrouwen die de subtiele fluisteringen van hun lichaam willen leren begrijpen.

Stress signaal checklist download

Gerelateerde artikelen