Totale gezondheid

Elke dag meer ontspannen en vrolijker voelen

Een gezond lichaam, een rustige geest en een ontspannen leven leiden is iets wat we allemaal graag willen. In de realiteit is het vaak anders. Veel mensen ervaren spanning, stress of klachten die hun dagen of leven beïnvloeden. Maar wat is nu met een holistische benadering gezonder voelen en worden? Hoe kan je dit daarmee bereiken? Ik vertel het je in dit artikel.

Holisme is een begrip dat afkomstig is vanuit het Griekse woord ‘Holos’ en daarmee wordt bedoeld dat alles met alles verbonden is. In de complementaire zorg is de holistische benadering de basis om te kijken naar de gezondheid van de mens. Wanneer je vanuit een holistische visie naar de gezondheid van een mens kijkt staat dan ook niets los of op zichzelf: alles hangt met elkaar samen. Dat wat zich in en om je lichaam afspeelt. Je energie, je emoties, je gedachten, je fysieke lichaam en meer. Wanneer al deze onderdelen in balans zijn ben je in totale gezondheid.

Ook kiezen steeds vaker ziekenhuizen voor een meer holistische aanpak als aanvulling op de gangbare zorg zoals: hypnotherapie bij buikklachten, muziek bij operaties, mindfullness bij depressie. Meestal gebeurt dit als ondersteuning bij de behandeling, om bijvoorbeeld klachten als pijn, angst, vermoeidheid en onrust te verminderen of om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Hoe werkt dat dan eigenlijk dat holisme?

Even een praktisch voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan je lamp en elektriciteit. Valt de elektriciteit uit, dan geeft de lamp ook geen licht meer. De reden waarom de elektriciteit uitvalt kan van alles zijn. Er kan een stop kapot zijn gegaan, er is een storing bij de centrale of misschien zit er een breuk in het snoer. Door de oorzaak aan te pakken, kan de verbinding weer worden hersteld en gaat de lamp weer aan een licht geven. Dus je kan je misschien wel voorstellen dat een belemmering (of blokkade) in een verbinding zorgt voor een storing.

In je lijf werkt het precies zo. Zo staan bijvoorbeeld spanningen in het lichaam vaak in verband met bijvoorbeeld spanningen of stress in iemands leven. Zo kunnen spanningen in de nek, rug of schouders gemakkelijk veroorzaakt worden door ingehouden gevoelens, emoties of mentale aspecten die niet goed of niet volledig door iemand kunnen verwerkt. Deze zetten zich dan als het ware in het lichaam vast. Wanneer je bijvoorbeeld vaak een stevige hoofdpijn hebt, kan de oorzaak ook op een ander niveau liggen. Denk aan het opkroppen van emoties, blijven ‘hangen’ in negatieve gedachten of je t al veel te lang veel te veel hooi op je vork nemen.

Met de spanning, stress en hoofdpijn die je ervaart geeft het lichaam een belangrijk signaal af: dat om je meer energieker en vrolijker te voelen, zal er ergens een belemmering (blokkade) moeten worden opgeheven.

Wat zijn de voordelen van een holistische benadering van gezondheid
 1. Pakt de oorzaak aan

Vaak is het zo dat fysieke klachten zich pas uiten als de oorzaak, die op een andere laag zit, niet eerder is aangepakt. Dat is als het ware de kern van je probleem die je klacht daadwerkelijk veroorzaakt. Weet je de oorzaak te ontdekken en op te lossen, dan lost de belemmering (blokkade) op en kan de verbinding hersteld worden en je levensenergie die tot dan toe nodig was om de klacht in stand te houden weer stromen naar daar waar het wel zijn moet. En kom je op dat niveau weer in balans. Voor het ene probleem is het oplossen van de oorzaak een kort proces en voor de ander een langduriger proces. Dit kan komen doordat oorzaken in een verder verleden liggen of dieper weggestopt zijn.

2. Van hoofd naar hart

Doordat je om bij de oorzaak te komen weer contact moet maken met je gevoel, je checkt bij jezelf in. Ga je uit je hoofd en kom je weer in verbinding met je hart, je kern, je spirit of hoe jij dat centrum in jezelf ook wilt noemen. Waardoor je grip krijgt op je proces naar meer tevreden en gezonder voelen. Het is dat punt in jezelf wat stil is, waar je heel bent en zonder oordelen is. Van daaruit kan je als het ware de schillen van de ui gaan afpellen die je in de loop van je leven om je heen gebouwd hebt. Denk daarbij aan overlevingsmechanismen, negatieve overtuigingen en gedachten, de verschillend maskers die je draagt, gevoelens etc. Wanneer je de schillen die de belemmering veroorzaken kan afpellen en uitdoen als een jas. Ontstaat er weer verbinding met je hart. Van waaruit je bewuster jezelf kunt zijn en leven.

3. Inzicht in jezelf

Naast het verbeteren van verschillende systemen in je lichaam is bewustwording key, om van oorzaak naar oplossing te komen. Een duurzame verlichting van je klacht of probleem. Het inzicht krijgen in je overtuigingen, denkpatronen, gedrag en gevoelens is de laatste stap naar meer energieker en vrolijker voelen. Waarom voel ik mij zo? Wat voor gedachten heb je die jou belemmeren of dat nare gevoel in je lijf veroorzaken? Je ontdekt waarom je bepaalde gevoelens en gedachten hebt en je kan gaan leren anders te kijken, om te gaan met situaties of problemen en negatieve gedachtenpatronen doorbreken. Waardoor je liever voor jezelf kunt zijn, er acceptatie kan ontstaan, je meer kan relativeren en jezelf kan zijn met al je positieve en negatieve kanten.

Herstellende werking

De herstellende werking die bij een holistische aanpak ontstaat werkt dan ook door op meerdere niveaus. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Meer innerlijke rust, lichter voelen en vrijheid ervaren.
  • Meer creativiteit, gezondheid en vitaliteit.
  • Onrust, spanning in het lijf en piekeren nemen af.
  • Beter in contact zijn met wie je van binnen bent en wat goed voor je is.
  • Rustiger en vrijer in je hoofd.

Vaak zeggen mensen na een traject of een aantal sessies te hebben doorlopen “Ik heb veel kunnen loslaten, ik voel mij een stuk rustiger, kan anders naar zaken kijken en ben beter in contact met mijn gevoel en mezelf.”

Inzichtgesprek

Wil je gedag zeggen tegen spanning en stress? En je belemmerende (vage) klachten verlichten? En weet je niet hoe verder? In dit vrijblijvende (online) gesprek geef ik jou inzicht in de stappen die voor jou nodig zijn om je weer tevreden en gezonder te voelen. Maak direct een afspraak in mijn agenda
caret-down caret-up caret-left caret-right

Het lukt Francis om volledig in te tunen op wat je nodig hebt. Ze kan je bewust maken van zaken die (misschien nog onbewust) op dat moment in je leven een belangrijke rol spelen en aandacht nodig hebben. In een ontspannen setting wordt je welbevinden weer helemaal op en top!

Ellen

Francis Lawa

Neem een moment pauze in je drukke bestaan. Weg met spanning en stress. Klaar met klachten die je belemmeren. Kies voor elke dag meer energieker en vrolijker voelen! Ontlaad spanning en ga op onderzoek naar de oorzaak én oplossing van je klachten.