Zomertijd? Dus we draaien de klok vooruit en krijgen een extra uurtje slaap. Maar, voor sommigen gooit dit uurverschil roet in het eten, en hun orgaanklok raakt in de war. Hun bioritme is in de war. Het resultaat? Een verstoord slaapritme.

Maar, maak je geen zorgen! Ik heb een paar natuurlijke trucjes om jouw bioritme weer op de rails te krijgen. Probeer deze handige oefeningen uit de natuurgeneeskunde om weer in balans te komen.

De Quick Fix-variant (2 minuten) is perfect voor kinderen. Zoek je iets effectievers? Probeer dan de langere oefening (5 minuten). Of probeer ze allebei uit en kijk welke bij je past!

Oefening van 2 minuten

Probeer de volgende oefening:

Masseer zachtjes het meridiaanpunt 21 in je linkerzij met twee vingers (dit punt bevindt zich één handbreedte onder je oksel en kan gevoelig zijn). Tegelijkertijd kun je met je andere hand de randen van je oorschelpen masseren, één voor één vanaf je hoofd tot aan je oorlel. Herhaal deze oefening drie keer per oor.

Raadpleeg onderstaande tabel voor meer informatie over de tijden en locaties van de meridiaanpunten.

Tabel tijden en meridiaanpunten

Overzicht locatie meridiaanpunten

5 Minuten oefening

Geen zorgen als je deze post later leest, want deze oefening kan op elk moment worden uitgevoerd. Voer dit bijvoorbeeld uit na een lange vlucht met tijdsverschil om jetlag-symptomen te verminderen.

Op de dag dat de klok wordt verzet (meestal op zondag), masseer je gedurende de dag ALLE onderstaande meridiaanpunten. Masseer elk punt ongeveer 20 seconden lang, in de volgorde zoals aangegeven in de tabel hieronder. Deze oefening duurt ongeveer 5 minuten.

Begin met het meridiaanpunt dat overeenkomt met de tijd op de klok op het moment dat je de oefening uitvoert (zie tabel hieronder). Als je bijvoorbeeld om 20:00 uur ’s avonds gaat masseren, begin dan met het masseren van Kringloop 9, het meridiaanpunt dat het meest actief is tussen 19:00 en 21:00 uur. Ga vervolgens verder met Drieverwarmer 1, Galblaas 1 enzovoort.

Masseer de aangegeven meridiaanpunten zowel links als rechts. De tabel met tijden en meridiaanpunten staat aan de linkerkant en rechts zie je een afbeelding waarop je deze punten kunt vinden.

Tabel tijden en meridiaanpunten

Overzicht locatie meridiaanpunten

Wat merk je van de oefeningen

Als je de oefeningen doet zoals aangegeven, zul je merken dat je lichaam zich zal aanpassen aan de nieuwe wintertijd. Je biologische klok zal meer in balans komen, waardoor de overgang naar de juiste tijd gemakkelijker wordt en je slaap zal verbeteren.

 

Als je blijft worstelen met slaapproblemen

Als je blijft worstelen met slapeloosheid, het moeilijk in slaap vallen of doorslapen, is het slim om op onderzoek uit te gaan naar de oorzaak van jouw slaapprobleem. Dit kan met natuurgeneeskundige consulten. Voordat je naar de slaappillen grijpt, want slaaptekort heeft direct effect op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Je merkt dit vaak aan een afname in concentratie, geheugenproblemen en een voortdurend gevoel van moeheid.Over auteur

Neem een moment pauze in je drukke bestaan. Weg met spanning en stress. Klaar met klachten die je belemmeren. Kies voor elke dag meer energieker en vrolijker voelen! Ontlaad spanning en ga op onderzoek naar de oorzaak én oplossing van je klachten.

Ook interessant voor jou

Een gratis checklist voor jou

Hoe voelt een lichaam uit balans? Ontvang een gratis checklist met 36 signalen om te ontdekken of jouw lichaam uit balans is. Binnen slechts drie minuten kun je zien of er iets aan de hand is. Wacht niet langer en kom er nu achter!

DOWNLOAD