Stress!! In de verte zie je een tijger op je afkomen. Je hart slaat over, het zweet breekt je uit, je spieren spannen zich aan en je bloeddruk stijgt. Je lichaam is klaar voor actie. Wat zal het gaan doen fight, flight, freeze of fawn? Want je moet levend en ongeschonden uit deze situatie komen.
Stress “zit niet tussen je oren”, maar ervaar je lichamelijk. Je autonome zenuwstelsel is zo afgesteld dat het eerder te vaak afgaat dan te weinig. Anders zou je niet kunnen overleven. Een kortdurende stressreactie van het lichaam is heel normaal en gezond. Wanneer je net dat kleine beetje extra kan geven op je werk of bij het sporten. Dan geeft stress je vleugels.
Sta je echter te lang onder spanning, dan blijft je lichaam in de alarmstand hangen. Op langere termijn leidt dit tot fysiologische ontregelingen. Als de stress lang duurt, is er ook voldoende tijd nodig om daarvan te herstellen.
Tijdens langdurige stress krijgt je lichaam te weinig tijd voor het herstel, waardoor er een hersteltekort ontstaat en de stress zich in jouw lichaam opstapelt. Dan krijg je ongezonde stress. Te veel opgebouwde en opgeslagen stress zoekt altijd een weg naar buiten via jouw lichaam en dat uit zich in allerlei klachten, onverklaarbare klachten tot burn-out.
Stress en haar klachten herkennen
Bij stressklachten wordt vaak vooral gedacht aan ‘gespannenheid’, bij burn-out aan ‘alleen nog maar uitgeblust op de bank kunnen zitten’. Maar jouw stressklachten kunnen allerlei vormen aannemen. Burn-outklachten ontstaan doordat je langdurig meer van jezelf vraagt dan je aankunt. Stressklachten hebben te maken met ontregeling van jouw autonome zenuwstelsel en onverwerkte ervaringen en emoties.
Stress top 10: herken de klachten
1 . Geen zin
Je hebt geen zin meer in dingen die je normaal leuk vindt.
2. Gespannen
Je kunt je steeds moeilijker ontspannen, je blijft steeds op scherp staan.
3. Futloos
Na je werk kom je tot niets en je hebt geen zin meer om ‘s avonds ook maar iets te doen.
4. Kort lontje
Je raakt sneller aangebrand, krijgt eerder ruzie, bent sneller emotioneel.
5. Piekeren
Je kunt dingen niet loslaten.
6. Pijnklachten door spanning
Spierpijn door stress. Je spieren zijn te gespannen. Je hebt last van hoofdpijn, spierpijn, pijn in de schouders, rug, armen of benen.
7. Niet kunnen stoppen
Je hebt de neiging om maar door te blijven werken. Je blijft langer op kantoor, neemt vaker werk mee naar huis. Maar de resultaten worden minder, het werktempo gaat omlaag.
8. Concentratieproblemen
Je dwaalt gemakkelijk af, houdt je hoofd er maar moeilijk bij. Je vergeet dingen. Daardoor maak je ook meer fouten.
9. Slaapproblemen
Je valt slecht in slaap, slaapt niet door, moe wakker worden.
10. Sneller ziek
De weerstand neemt af, dus pak je sneller die verkoudheid of dat griepje mee.