Voel jij je vaker gestrest en ervaar je minder vrije tijd?

Onrustig op vrije dagen? Niet kunnen ontspannen? Niet kunnen concentreren op een film, boek of werk? Stil, teruggetrokken en zelfs ziek tijdens de vakantie? Snauwerig tegen familie? Gedeprimeerd ondanks een leuke baan? Geen zin in seks? Het zijn de eerste tekenen van een té gehaast leven, en dan zijn ze nog mild. Voortschrijdend stressonderzoek laat verbanden zien tussen chronische spanning en depressie, hoofdpijnen, huidklachten, astma, gynaecologische aandoeningen, hartkwalen, slaapstoornissen, diabetes en auto-immuunziekten. En de gevolgen lijken voor vrouwen groter dan voor mannen.

Als stress te lang aanhoudt

Als stress te lang aanhoudt, dan uit zich dat in opwinding, agitatie of angst. Het systeem dat bedoeld is om een bedreiging te helpen overleven, gaat dan zelf een bedreiging vormen. Acute stress brengt het lichaam in de hoogste staat van paraatheid om van het gevaar weg te vluchten of het te lijf te gaan. De hersens laten in de bijnieren cortisol en adrenaline produceren. De spieren maken zich klaar voor actie, de longen zorgen dat er meer zuurstof beschikbaar komt, het hart pompt het bloed sneller rond, het immuunsysteem bereidt zich voor om mogelijk gewond te raken en darmen en spijsvertering vallen stil. Als het lijf te lang in de startblokken blijft staan, is het logisch dat er iets verstoord raakt.

Bij te lang aanhoudende stress krijgt het lichaam niet meer de kans de hormonale stressrespons te stoppen als de stressvolle situatie voorbij is. En de intense afgifte van stresshormoon cortisol en adrenaline ontwricht de lichamelijke balans. Met als resultaat – via het communicatiesysteem tussen hersenen, zenuwstelsel, hormoonhuishouding en immuunsystemen – klachten van vaginale infecties tot schildklierafwijkingen, reuma en de algehele kortsluiting ‘burn-out. Langzaamaan wordt duidelijk hoe die lichamelijke verstoring door aanhoudende stress in relatie staat tot ziekte. Depressie wordt wel de nieuwe volksziekte genoemd en treft twee tot drie maal zoveel vrouwen als mannen, net als angststoornissen. De voorloper en belangrijkste reden van depressiviteit en angst is chronische stress. Wat zegt dat over de stressregulatie van vrouwen?

Stress en klachten kunnen hierdoor vrij spel krijgen

Hier ga je gauw voorbij aan emoties, gevoelens en signalen die je lijf afgeeft. Langdurige stress en klachten kunnen hierdoor sneller vrij spel krijgen zich te te manifesteren, je leeft immers niet vanuit jouw innerlijke balans en op je natuurlijke gevoelskracht.

En waar eerst een kleine lichte reactie vanuit je lijf ontstond kan dit een vicieuze cirkel van nog meer of steeds hinderlijkere klachten worden. En als je aan stressklachten denkt gaat het niet alleen om mentale klachten, maar ook om de fysieke. De cirkel van stress kan heel klein beginnen, hieronder een voorbeeld.

cirkel van stress en klachten

Ik behandel vrouwen met de meest uiteenlopende klachten en/of wensen

In mijn praktijk behandel ik vrouwen met de meest uiteenlopende klachten en/of wensen. Denk aan fysieke klachten als rugpijn, stijfheid van gewrichten, overgangsklachten, darmklachten, hoofdpijn en vermoeidheid. Of mentale klachten als somberheid, overspannenheid, burn-out, concentratiegebrek, angsten of paniek. Of thema’s zoals zelfvertrouwen, grenzen stellen, perfectionisme en uitstelgedrag.

Aan de slag met de kern en je onbewuste

Tijdens een consult gaan we samen werken aan de kern van jouw stressprobleem/klachten en wat je graag zou willen bereiken. Vaak houden meerdere klachten verband met elkaar en kan werken op het een, het ander ook gelijk verlichten. Wat belangrijk is om te weten is dat we werken met jouw onderbewustzijn via jouw lichaam; we werken op een lichaamsgerichte manier. Daar zit alle kennis opgeslagen die jij nodig hebt om  ruimte te creëren.

Rust in je systeem en ruimte voor je zelfhelend vermogen

Het doel  is altijd dat jij weer voelt hoe krachtig je bent en je meer energie gaat ervaren. We zorgen voor rust in je systeem en ruimte voor je zelfhelend vermogen om maximaal zijn werk te kunnen doen. Daarmee geven we jouw lichaam de kans om te helen. Zodat jij keuzes kunt maken die voor jou gezond zijn, die jouw geluk dienen. Stukje bij beetje gaan we aan de slag. Vaak is een viertal sessies al voldoende om een verandering te ervaren. Soms voel je dat je meer nodig hebt of ben je op een later moment toe aan een nieuwe laag die zich aandient. Allemaal volgens jouw tempo. Alles is oké, want het is  jouw proces.



Stap uit de cirkel van stress en klachten
Stap uit de cirkel van stress en klachten

Versterk je natuurlijke kracht. Ga aan de slag met je zelfgenezend vermogen. Het zit van nature al in jou! Dus waarom niet maximaal benutten?

Liefs, Francis
Ontdek mijn werkwijze