Wanneer was de laatste keer dat jij de pauzeknop indrukte? Voel jij je altijd opgejaagd? Zelfs na een goede nachtrust blijf je uitgeput. Het is tijd om jouw lichaam en geest wat rust te gunnen. Als je behoefte hebt aan rust, zijn er zeven gebieden waarop je kunt focussen en waarop jij misschien wat meer ontspanning kunt gebruiken.

 

Dit zijn de zeven rustzones

 

Fysiek

De meest voor de hand liggende vorm van rust. Denk aan slapen, yoga, wandelen, massages of ontspanningsoefeningen. Deze activiteiten sturen een signaal naar jouw lichaam om te ontspannen. Wanneer jouw lichaam dit signaal krijgt, wordt het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd. Dit verlaagt onder andere jouw hartslag en bloeddruk, helpt de spijsvertering en stimuleert jouw voortplantingssysteem.

 

Mentaal

Rust voor jouw geest. Dat klinkt als muziek in de oren. De eindeloze lijst met taken die steeds in jouw hoofd blijven zitten, herkenbaar? Daarom is het zo belangrijk om af en toe te ontsnappen aan jouw gedachten over werk of kinderen. Meditatie, dagdromen of ademhalingsoefeningen zijn hier een hele goede manier voor. Laat jouw gedachten als wolkjes in de lucht passeren.

 

Creatief

Bij creatieve rust gebruik je vooral de rechterhersenhelft. Vaak denken we heel erg in ratio en logica en onderbenutten we de rechterkant van onze hersenen. Door regelmatig te dansen, tekenen, zingen, schilderen of andere creatieve uitspattingen in te lassen, ga je ook een enorme mentale rust ervaren. Je kruipt letterlijk uit jouw hoofd. Ook de natuur ingaan en inspiratie opdoen kunnen jou tot rust brengen op dit vlak.

 

Sensorisch

Onze zintuigen staan vaak onder hoogspanning. Het aantal uren achter een scherm is vaak griezelig hoog. Jouw ogen worden veel te vaak blootgesteld aan blauw licht, wat jouw circadiaans ritme enorm verstoort. Daardoor gaat jouw slaapkwaliteit naar beneden. Maar ook constante geluiden, van ronkende motoren tot telefoongerinkel tot veel te drukke radiostemmen. Geef jouw zintuigen de stilte die ze nodig hebben. Vermijd schermtijd na zonsondergang. Zet de radio in jouw auto uit. Of ben je écht overprikkeld? Doe jezelf eens een massage en healing cadeau.

 

Emotioneel

Emoties bepalen jouw gedachten. Gedachten bepalen jouw acties. Het doorvoelen en toelaten van jouw emoties is daarom ont-zet-tend belangrijk. Zit je met wrok, verdriet of frustratie? Dan weegt dit bewust of onbewust op je. Jouw lichaam is een opslagplaats van al jouw emoties en kan voor heel wat fysieke blokkades zorgen. Schrijf jouw emoties op of praat erover. Jouw lever en bijgevolg jouw ontgiftingssysteem zullen je letterlijk dankbaar zijn.

 

Sociaal

Geef jezelf genoeg ruimte om alleen te zijn. Om te zíjn. Vaak word je opgeslokt in leuke en soms minder leuke sociale verplichtingen. Er is niets mis met een weekendje op jezelf willen zijn. Plan dat in. Ook JIJ hebt per week wel minstens een uurtje (liefst meer!) nodig om tot jezelf te komen. Hoe meer weerstand je hierover hebt, hoe harder je dit nodig hebt. En als het in huis niet lukt, maak dan eens een afspraak voor een ontspannende massage. Zo heb je toch dat uurtje me-time.

 

Spiritueel

Het gevoel van ergens bij te horen en geliefd te zijn, zijn twee van onze basisbehoeften als mens. Daar gaat Maslow en zijn piramide trouwens ook mee akkoord. Mis je dat gevoel? Dan kan je je (onbewust) onrustig voelen. Ga voor jezelf na hoe jouw huidige omgeving voelt. Heb je het gevoel dat je echt jezelf kunt zijn? Word je omringd door de juiste mensen?

 

Ontdek voor jezelf op welk gebied jij meer rust kunt gebruiken

Leer rusten! Want soms is minder, véél meer dan je denkt.Over auteur

Neem een moment pauze in je drukke bestaan. Weg met spanning en stress. Klaar met klachten die je belemmeren. Kies voor elke dag meer energieker en vrolijker voelen! Ontlaad spanning en ga op onderzoek naar de oorzaak én oplossing van je klachten.

Ook interessant voor jou

Een gratis checklist voor jou

Hoe voelt een lichaam uit balans? Ontvang een gratis checklist met 36 signalen om te ontdekken of jouw lichaam uit balans is. Binnen slechts drie minuten kun je zien of er iets aan de hand is. Wacht niet langer en kom er nu achter!

DOWNLOAD