Wanneer je echt flink ziek bent, zal je lichaam enorm aan het werk gaan om weer snel te herstellen. Het menselijk lichaam zit vernuftig in elkaar en alle cellen, spieren en organen werken met elkaar samen. Je zenuwstelsel speelt hierbij een zeer grote rol aangezien je hele lichaam functioneert onder invloed van alle communicatie tussen cellen en organen. Gaat er iets niet goed, dan krijgen bepaalde hersendelen hier melding van en wordt er actie ondernomen. Wanneer er een ziektekiem zoals een virus ons lichaam binnendringt, komt het lichaam dus in opstand onder invloed van het zenuwstelsel.

Het menselijk lichaam kent twee systemen die het zenuwstelsel aansturen: het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. Waar het sympatisch zenuwstelsel is gekoppeld aan dagelijkse acties zoals opstaan, lopen, zitten, eten en drinken, zorgt het parasympatisch zenuwstelsel voor onbewuste acties in het lichaam zoals slapen, spijsvertering, ademen en zuurstof binden. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel na een actie. Voor een goede gezondheid dienen het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel in balans te zijn.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, werkt je lichaam enorm hard wanneer je ziek bent. Dit vergt veel en het lichaam, onder invloed van het zenuwstelsel, kan uitgeput raken. Het lichaam wil zich wel weer herstellen maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan…

Nu horen we steeds vaker om ons heen dat het herstel na een periode van ziekte langzaam gaat. Mensen klagen over minder energie, voelen zich zwak en sommige klachten gaan maar niet weg.

Met acupunctuur en/of kruidentherapie wordt je lichaam ondersteund in dit herstel proces. Het zenuwstelsel wordt weer opnieuw “afgesteld” en cellen en organen kunnen weer tot rust komen en herstellen.