bericht natuurgeneeskunde en zelf herstellend vermogen

In de natuurgeneeskunde kijken we op een geheel andere manier naar gezondheid

Natuurgeneeskunde is een verzamelnaam voor verschillende complementaire geneeswijzen, zoals kinesiologie, energetische therapie en massagetherapie. In Nederland zijn er al meer dan tweehonderd verschillende vormen. Maar wat is natuurgeneeskunde precies?

Zoals de naam al zegt, is het een geneeskunde die uitgaat van de kracht van de natuur. De geschiedenis van deze geneeskunde begon zo’n 400 jaar voor Christus. Toen was eigenlijk alles nog natuurgeneeskunde, omdat we als mens dicht bij de natuur leefde. Het is dan ook de oudste vorm van geneeskunde die we kennen. We gebruikten toen al kruiden en planten om bepaalde klachten te verhelpen.

Alle culturen hebben hun eigen geneeskunde ontwikkeld

In de loop van de tijd hebben alle culturen een eigen geneeskunde ontwikkeld, die hun kijk op gezondheid vertegenwoordigt. In de wereld zijn er drie grote geneeskundige systemen:

  1. De Chinese geneeskunde: De Chinese geneeskunde is gericht op het energetische vlak. Ze werken met meridianen en de behandelingen zijn gericht op het opheffen van energetische blokkades. De behandelingen kunnen bestaan uit acupunctuur en kruiden.
  2. De Oosterse geneeskunde: De Oosterse geneeskunde is vooral gericht op het niveau van bewustzijn, ze maken gebruik van het chakrasysteem. De Ayurvedische leer uit India hoort hier bijvoorbeeld ook bij.
  3. De Westerse geneeskunde: In de Westerse landen hebben we een reguliere geneeskunde ontwikkeld. Dit is de geneeskunde die wordt onderwezen aan de universiteiten en is voornamelijk gericht op wetenschappelijke onderzoeken. Het fysieke lichaam staat centraal en er worden reguliere geneesmiddelen gebruikt.

In de Westerse landen hebben we een reguliere geneeskunde ontwikkeld. Dit is de geneeskunde die wordt onderwezen aan de universiteiten en is voornamelijk gericht op wetenschappelijke onderzoeken. Het fysieke lichaam staat centraal en er worden reguliere geneesmiddelen gebruikt.  Terwijl wij in de westerse wereld wat verder van de natuur afstaan, staat in veel culturen de verbinding met de natuur nog steeds voorop. We zien in de geneeskunde die centraal staat in onze cultuur, nog maar weinig terug van de wijsheid die er vroeger gebruikt werd.  Maar de laatste tijd zie je een groeiende interesse in de natuurgeneeskunde.

Mensen gaan zelf op onderzoek uit en combineren het beste van twee werelden. Complementairegeneeswijze kunnen een goede aanvulling zijn op de reguliere zorg.

Of het kan dienen als alternatief, wanneer het wordt ingezet als preventie. Zodat je klachten niet verergeren en je geen gebruik hoeft te maken van medicatie of een operatie. Juist als de reguliere geneeskunde en de natuurgeneeskunde meer gaan integreren, kunnen ze elkaar versterken.

De levenskracht in ons zelf, het zelf herstellend vermogen

In de natuurgeneeskunde wordt er uit gegaan van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het is een levenskracht in ons, die van nature zoekt naar evenwicht en daarmee ook een goede gezondheid.

Dat doet ons lichaam automatisch, denk maar aan een wond die door de tijd heen geneest. Een natuurlijk genezingsproces dat we enkel kunnen ondersteunen.

Zo is ook onze lichaamstemperatuur een vorm van zelfregulatie, ook wel homeostase genoemd. Het is in staat zich aan te passen als er externe veranderingen plaatsvinden. Als het warmer wordt, kan ons lichaam ervoor zorgen dat onze lichaamstemperatuur verlaagt en andersom. Het zoekt naar evenwicht.

Ons lichaam zoekt dit evenwicht altijd op twee niveaus:

  1. Intern: met onze eigen vitaliteit.
  2. Extern: door het vermogen om zich aan te passen aan de buitenwereld. Dit kan de temperatuur zijn, maar ook luchtvervuiling, een virus, stress of wat we op onze huid smeren.

Het lichaam staat continue in wisselwerking met de omgeving en probeert daar altijd zo goed mogelijk op te reageren. Als er een disbalans ontstaat en ons lichaam is niet in staat om dit zelf te herstellen, dan kan het lichaam ziek worden.

Het systeem is uit balans en werkt daardoor niet meer optimaal. Door het zelf herstellend vermogen te versterken en te vergroten, kan het lichaam weer tot een goede gezondheid komen. Met complementaire geneeswijzen helpen we het lichaam om zichzelf te kunnen herstellen en geven het de juiste ondersteuning, voeding en verzorging.

Holistische benadering zorgt voor meer bewustzijn wat er in ons eigen lichaam gebeurt

Ook wordt er in de natuurgeneeskunde vanuit een holistisch oogpunt naar de mens gekeken. We kijken naar de persoon als geheel en hoe er evenwicht kan ontstaan tussen lichaam, geest en ziel. We hebben niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een energetisch lichaam. De natuurgeneeskunde gaat uit van het herstellen van de gezondheid, in plaats van strijden tegen een ziekte.

Het werkt preventief en onderzoekt niet alleen het gevolg of de symptomen van een ziekte, maar juist ook de oorzaak die eraan ten grondslag ligt. Alles is met elkaar verbonden in ons lichaam en heeft invloed op elkaar. Het kan zijn dat er bepaalde patronen leiden tot ziekte of dat veranderingen in leefstijl al een oplossing bieden.

Onze voeding kan bijvoorbeeld een goed medicijn zijn om het zelf herstellend vermogen van ons lichaam te versterken. Maar ook een energetische therapie, holistische massage, kruiden of supplementen kunnen ons helpen om blokkades op te heffen en ons lichaam te reinigen.

Door op een holistische manier naar ons lichaam te kijken, zijn we er zelf ook veel meer van bewust wat er in ons lichaam gebeurt. En voelen we beter aan wat we er zelf aan kunnen doen om het op de best mogelijke manier te ondersteunen.

Omdat wij onderdeel zijn van de natuur, spreken we als het ware dezelfde taal

Om het lichaam te ondersteunen, gebruiken wij binnen de natuurgeneeskunde de geneeskracht van de natuur.

Chemische middelen kunnen het lichaam van slag brengen, waardoor het herstellen van de balans alleen maar moeilijker wordt. Terwijl de kracht van de natuur heelt en geneest. We kunnen dus beter, indien mogelijk, natuurlijke middelen inzetten om onze eigen kracht te vergroten.

Omdat wij onderdeel zijn van de natuur, spreken we als het ware dezelfde taal. Als we ermee leren samenwerken, versterken we ook onze verbinding ermee en vinden we balans. Zodat we niet alleen onze eigen gezondheid verbeteren, maar ook die van de natuur om ons heen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *