Holistisch kijken naar gezondheid is zoveel meer dan jouw fysieke lichaam

Holistische praktijk, holistische gezondheidszorg, holistische levenswijze, je hoort de term holistisch steeds vaker. En ik heb een holistische praktijk. Vaak krijg ik dan ook de vraag: “Goh Fran, wat is dat holistische nou eigenijk? Krijg er een soort van geitenwollensokkenidee bij. Iets zweverigs en alternatief.”  Maar wat is het nou eigenlijk?

Holistisch: misschien een beetje spannend, nieuw en anders?

En dat snap ik wel. Voor veel mensen zijn complementaire geneeswijzen ook nog een beetje spannend en nieuw en anders. En voor een andere groep mensen is het bekend terrein of zijn al vaker naar een complementair therapeut geweest.

Niet zweverig, maar juist heel gegrond

Holisme gaat over kijken naar de mens als geheel. Als natuurgeneneeskundige therapeute vind ik dat er niets gegronder is dan de holistische benadering van mensen en hun klachten. Het gaat om verbinding met jezelf, andere mensen, met lichaam, geest en de natuur (de wereld om jou heen). Alles staat in verbinding met elkaar net als in de natuur.

Actieve keuzes maken voor een betere balans en een betere gezondheid

Er zijn verschillende benaderingen, maar voor mij gaat het heel erg over actieve keuzes maken voor een betere balans en een betere gezondheid. Waarom doet jouw lijf pijn of heb je (terugkerende) klachten? Waarbij voel jij je gelukkig? Wat is goed voor jouw gezondheid? Holisme gaat heel erg over bewustwording en bewustzijn. Weer in contact komen met je lijf om te gaan voelen. Kijken naar jezelf van binnenuit naar buiten en niet andersom.

Bijvoorbeeld als je hoofdpijn hebt, kun je direct een ibuprofen nemen. Dan ben je er vanaf. Voor even.

Maar ik denk: onderzoek en observeer. Hoe komt het dat je hoofdpijn hebt? Het komt ergens vandaan. Het is een keuze op welke manier je daarmee om gaat. Als je holistisch naar stress of klachten gaat kijken wordt je bewust van jezelf, je lijf en je leven en kies je voor een duurzamere aanpak van stress en klachten.

In de sneltrein van het leven vergeten we vaak stil te staan

In deze tijd is het erg lastig om stil te staan bij vragen als: Waarom doet mijn lijf pijn? Wat voel ik? Wie ben ik? Wat beweegt mij? Wat zijn mijn gedachten? We zitten merendeels in de sneltrein van het het leven en vergeten vaak simpelweg stil te staan, te voelen en te zijn.” Gezondheid en gezond voelen is zoveel groter dan alleen het fysieke lichaam.

“Vrouwen hebben op dit moment vaak een groot gemis aan connectie in het leven en met zichzelf.”

Waar het altijd met de basis begint: de harmonie in jezelf

In de sneltrein van het leven vergeten we als vrouw vaak stil te staan, te voelen en ons te verbinden. Er is een groter gemis aan connectie. Dit is de connectie met mensen, met jezelf, met de natuur etc. Veel vrouwen staan niet meer in verbinding met hun hart, brein en lijf. En daar komt volgens mij een groot deel van de burn-outs, stressoren, pijn en verdriet vandaan. Dat we niet meer weten: Waarom voel ik mij of waarom voelt mijn lichaam zo?

We zijn heel gedreven, we willen heel veel en dat heeft vrouwen zover gedreven dat zij de connectie zijn geen missen met ons lijf en innerlijke leven. Met hun basis. Dit zijn heel basale dingen die ook terugkomen in het holisme: eten, slapen, bewegen. En het gaat echt over voelen en bewuste keuzes maken. Hoe kan je het beste je leven inrichten zodat jij je goed voelt, harmonie creëert en gelukkig bent.

De balans hervinden tussen je hart, brein en lijf.

holisme, holistische therapie en massage


“Je kunt cliënten beter  helpen als je holistisch en met meerdere natuurlijke werkvormen werkt.”

Diverse tools in mijn schatkist om jou te helpen

Door holistisch te kijken worden alle aspecten meegenomen in de analyse en afhankelijk van je situatie kunnen verschillende behandelmethodes gebruikt worden om te komen tot een duurzame verlichting van spanning, stress of klachten. Per situatie kijk, luister en stem ik mij af op jouw behoeften, en in samenwerking met je lichaam pas ik daar mijn behandeling op aan. Maatwerk behandelingen afgestemd op wie jij als totale mens bent.

Als natuurgeneeskundig therapeute aangesloten bij de beroepsvereniging Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC). Als BATC Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut ben ik door mijn HBO vakopleidingen een specialist die mijn vak verstaat en dit doe ik met behulp van in mijn vakgebied verschillende werkvormen, verdeeld over 5 natuurgerichte principes.

1. Energie

Wanneer je onvoldoende energie hebt, zal je eerst meer energie moeten krijgen voordat je kan gaan werken aan herstel.

4. Voeding

Als je voor jou niet gezonde of onvoldoende voedsel tot je neemt. krijgt je lichaam onvoldoende goede bouwstoffen.

2. Prikkeloverdracht

Als je wel voldoende energie hebt maar de zenuwen/prikkels werken niet goed, dan komt de informatie niet over.

5. Geestelijk welzijn

En ten slotte: is de bereidheid naar jezelf te kijken en aan jezelf te werken, bewust te worden de sleutel voor de duurzame verlichting van je klacht of probleem.

3. Drainage

Als je lichaam te veel belast is met veel toxische stoffen, dan remt of hindert dit het herstel.

Vergoeding zorgverzekeraar

Natuurgeeskundige therapeutische behandeling en massage therapeutische behandeling worden mogelijk deels door zorgverzekeraars met een aanvullende verzekering vergoedt. Check dit vooraf goed bij je zorgverzekeraar. Omdat het erg vervelend zou zijn als je achteraf voor een financiële verrassing komt te staan. Ik ben volwaardig lid en aangesloten bij de BATC beroepsorganisatie als paramedisch natuurgeneeskundig therapeut. Je ontvangt na iedere sessie direct een factuur per mail, die na betaling ingediend kan worden bij de zorgverzekering.

AGB-code zorgverlener: 90112490 | AGB-code praktijk : 90071135

Even kennismaken?

Worstel je met stress of klachten en weet je niet hoe dit op te lossen?

Plan dan je gratis kennismakingsgesprek. Hierin gaan we kort samen in gesprek over de uitdaging in jouw leven met stress en klachten. En welke stap je kan zetten naar verandering. Ook kan ik jou dan meer vertellen over mij en de manier waarop ik werk.

Je kunt direct een datum in mijn online agenda inplannen. Daarna komt de bevestigingsmail naar jou toe!