Emotionele pijn Pijnklachten

Hoe emotionele pijn in je lichaam wordt opgeslagen

Emotionele pijn en fysieke pijnklachten: hoe werkt het precies?

Fysieke klachten kunnen een waarschuwing zijn voor je lichaam dat er sprake is van emotionele pijn die nog verwerkt moet worden, zo blijkt uit een onderzoek van Psychology Today*. De onderzoekers kwamen erachter dat mensen denken de emotionele pijn verwerkt te hebben, maar het zenuwstelsel stond nog steeds in de overlevingsstand. Het bleek lastig te zijn voor deze mensen om terug te keren naar de ontspannen modus. Wanneer het zenuwstelsel in deze overlevingsstand blijft, houd je een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, verhoogde alertheid en blijf je focussen op de omgeving. Hierdoor wordt het voor het immuunsysteem lastiger om je lichaam te genezen, met als gevolg dat je last kunt krijgen van fysieke pijn.

Enkele voorbeelden van plekken waar emotionele pijnen worden opgeslagen

Opgeslagen emotionele pijn, opgestapelde stressen, kunnen zich in verschillende lichaamsdelen laten zien. Vaak zegt de plek van de fysieke pijn ook iets over de achterliggende emotionele pijn, ik noem enkele voorbeelden uit het onderzoek van Psychology Today:

 • Hoofd
  Wanneer je regelmatig last hebt van hoofdpijn of migraine, kan dit een gevolg zijn van stress. Neem dagelijks voldoende rust zodat je lichaam zich volledig kan ontspannen. Probeer de spanning in je lichaam te verlichten. ‘Wat heb je allemaal aan je hoofd? Of waar krijg je een zwaar hoofd van?’
 • Nek
  Pijn in je nek is een teken dat je het lastig vindt om iemand anders, of jezelf, te vergeven. Probeer het los te laten. Vergevengaat niet over de ander, maar over jezelf. Of ‘wat haal jij je op je hals?’
 • Schouders
  Constant last van je schouders? Het kan door een verkeerde werkhouding komen, maar misschien juist doordat je veel emotionele pijn te verwerken hebt. Probeer te achterhalen waar deze ‘zware last op je schouders’ vandaan komt.
 • Ellebogen
  Wanneer je pijn hebt aan je ellebogen kan dit betekenen dat je veel weerstand hebt tegen veranderingen in je leven. ‘ Moet jij je ellebogen gebruiken om vooruit te komen in het leven.’ Probeer een compromis met jezelf en je levensgebeurtenissen te sluiten en laat het gewoon over je heen komen. Sommige zaken kan je niet veranderen in het leven!
 • Bovenrug
  Pijn in je bovenrug is een teken dat je emotionele steun in je leven mist. Misschien voel je je niet geliefd of is er iets waardoor je zelf terughoudend bent? Think about it!
 • Onderrug
  Pijn in je onderrug? Het kan aan een verkeerd matras liggen, maar onderrugpijn kan ook iets te maken hebben met geldproblemen. ‘Of je ergens wel of niet veilig voelen.’. Probeer je geldzaken weer op orde te brengen.
 • Heupen
  Pijn in je heupen kan een teken zijn dat je je zorgen maakt over veranderingen in je leven en niet verder wilt. Je vindt het lastig om een beslissing te maken en je zit hier mee. ‘Heb je het wel eens op de heupen.’
 • Knieën
  Heb je pijn in je knieën, dan kan dit een teken zijn van schuldgevoel. ‘Maak je wel eens een knieval voor jezelf.’ Doe eens wat voor een ander, meld je bijvoorbeeld aan voor vrijwilligerswerk!
 • Kuiten
  In je lichaam zit vaak veel opgekropte emotionele spanning. Waarschijnlijk is stress of jaloezie de boosdoener. Probeer de oorzaak te vinden en laat het gaan!
 • Voeten
  Pijn in je voeten kan wijzen op een beginnende depressie. Je focust je te veel op de negatieve dingen in je leven, probeer op zoek te gaan naar een positieve mindset.

Emotionele pijn? Je bent niet de enige! 

Uit een grootschalig onderzoek naar gevoelens van onderzoeksbureau Gallup* bleek dat emoties als verdriet, zorgen en stress wereldwijd hun  recordhoogte hebben bereikt. ‘Niet lekker in je vel zitten’, een burn-out, depressie… uit onderzoek blijkt dat er een toename is van psychische aandoeningen in onze moderne maatschappij*. En mocht je nu denken ‘dat overkomt alleen een ander’, dat is allang niet meer zo. Wereldwijd worden mensen van alle rangen en standen getroffen door een psychische aandoening. En dat geldt ook voor emotionele pijn. Het is belangrijk om het bewustzijn  rond mentale klachten te vergroten. En vrouwen opnieuw te leren dat gevoelens ervaren en geuit mogen worden, ook al zijn deze “negatief” oftewel minder prettig.

Emoties die een fysieke impact op je lichaam hebben

Wanneer je langdurig rondloopt met een negatieve emotie kan het na verloop van tijd voelen alsof het deel uitmaakt van wie jij bent. Jouw lichaam reageert op hoe jij je voelt en  het waarschuwt jou voor emotionele pijn. Het is daarom belangrijk dat je naar je lichaam gaat luistert als deze begint te schreeuwen tegen je met pijnklachten. En je de oorzaak van je pijn kunt achterhalen. Hierbij 4 veel voorkomende emoties die een lichamelijke impact kunnen hebben:

 • Verdriet 

Opgekropte gevoelens van verdriet, teleurstelling, of droefheid kunnen je lichaam uitputten, want het kost veel energie om je emoties weg te stoppen en je tranen binnen te houden. Je draagt haast fysiek de last van je negatieve emoties waardoor je je uitgeput voelt en zelfs pijn ervaart. Je lichaam voelt zwak en leeg aan en je ledematen lijken van lood.

 • Opgekropte woede

Boosheid en woede maken adrenaline vrij en je lichaam reageert daarop door spieren op te spannen en de ademhaling te versnellen. Dit is het natuurlijk verdedigingsmechanisme van de mens, namelijk vechten, vluchten of verstijven bij gevaar. Kan je je boosheid niet uiten en blijf je de spanning veroorzaakt door woede langdurig vasthouden, dan kan je spierpijn krijgen of nog erger, een ongecontroleerde woede-uitbarsting.

 • Angst

Net als bij woede komt er adrenaline vrij wanneer je je angstig voelt of je zorgen maakt. Je voelt je gespannen en nerveus en je schrikt gemakkelijk. Aangezien je niet kan ontsnappen van je angstgevoelens, heb je het gevoel dat je vastzit.

 • Schaamte en schuldgevoel

Schaamte en schuldgevoelens resulteren vaak in onaangenaam gevoel in de maag. Vaak worden ze verergerd door de behoefte aan geheimhouding. Indien deze gevoelens niet verminderen, kunnen schaamte en schuldgevoel misselijkheid en andere maagaandoeningen veroorzaken.

Hoe kan je emotionele pijn, de opgestapelde stressen, in je lichaam loslaten? 

Hoewel emotionele pijn vaak wordt afgedaan als minder ernstig dan lichamelijke pijn, is het belangrijk dat emotionele pijn serieus wordt genomen. Zoals een klein snijwondje geïnfecteerd kan raken als je het niet goed ontsmet en verzorgt, zo kan emotionele pijn die verwaarloosd wordt uitgroeien tot een depressie. Met dit artikel wil ik dan ook benadrukken hoe belangrijk het is om je emoties te uiten en de emotionele pijn in je lichaam los te laten. In mijn praktijk gebruik ik 3 verschillende manieren om opgestapelde stressen op te kunnen ruimen.

1. Massage(therapie)

2. Energiewerk

3.  1:1 Traject met energietesten als basis

Begin jij te merken dat de pijnklachten effect hebben op wie jij bent en jouw gezondheid?  Pak dan de regie terug naar hou jij je wél wilt voelen, in plaats van geleefd te worden. Door via je lichaam emotionele pijn aan te pakken  Wil je weten hoe ik jou zou kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend keukentafelgesprek.

Francis Lawa

Neem een moment pauze in je drukke bestaan. Weg met spanning en stress. Klaar met klachten die je belemmeren. Kies voor elke dag meer energieker en vrolijker voelen! Ontlaad spanning en ga op onderzoek naar de oorzaak én oplossing van je klachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *