Self-care

5 Manieren om je binnenshuis met de natuur te verbinden

Onze sterk verminderde band met de natuur om ons heen en onze eigen innerlijke natuur is één van de oorzaken van het ontstaan van klachten zoals: burn-out, depressie, eenzaamheid en chronische ziektes. Tijd om moment pauze te nemen in ons drukke bestaan om onze band met de natuur in en om ons heen te herstellen. Want ons eigen welzijn en goed in ons vel voelen  start bij de verbinding met de natuur. Dit kan je door letterlijk naar buiten te gaan de natuur in, denk aan een lekkere wandeling in het bos. Het voordeel hiervan is dat je lijf licht en zonlicht krijgt en je vitamine D aanmaakt. Dit gebeurt thuis achter je tv, computer of telefoonscherm niet. Maar ook zeker als je binnen zit door de natuur in huis te halen. Een goede manier om je meer energieker en vrolijker te voelen in deze tijd van dagelijks thuis aan het werken zijn of de plek waar we de tijd doorbrengen om op onze telefoon bezig te zijn.

Goed voor mentaal en fysiek welzijn

Als we goed voor de natuur zorgen, dan zorgen we ook goed voor onszelf. Want we zijn immers zelf ook natuur. De herstellende werking van de natuur is ongelofelijk en wonderbaarlijk. Kijk maar naar jezelf, je hebt een sneetje in je vinger en na korte tijd bloed het niet meer en na een paar dagen is het geheeld en verdwenen. Bomen, bloemen, planten en dieren, allemaal hebben ze positieve effecten op ons mentale en fysieke welzijn. Spanning en stress verminderen, je creativiteit groeit en je humeur knapt ervan op. Maar moeten we daarvoor naar het bos, de bergen of strand? Nee. Want niet iedereen kan of wil ieder moment van de dag de natuur in duiken.

5 tips om je vanuit huis te verbinden met de natuur
 1. Hang natuurafbeeldingen op
  Verschillende onderzoeken tonen aan dat alleen al het kijken naar natuurbeelden positieve effecten heeft op ons welzijn. Hang daarom posters, schilderijen en foto’s van natuuruitzichten op. Struin eens je eigen vakantiefoto’s af of kijk of je een gratis afbeelding kunt vinden op Pixabay of koop eens een originele en unieke natuurfoto van een lokale natuurfotograaf uit de Achterhoek zoals Ria Groot Zeevert 
 2. Gebruik natuurlijke materialen
  Kijk eens naar alle natuurlijke materialen die je in huis kunt halen. De natuur, of natuur nabootsen heeft een positief effect op ons. Denk aan het gebruik natuurlijke materialen zoals een houten stoel of een rieten mand. Een andere manier om buiten binnen te halen is door de gordijnen open te doen voor daglicht. Voldoende daglicht zorgt voor een goed humeur en geeft somberheid minder kans. Gooi de ramen open (ook ‘s winters!) voor natuurlijke frisse lucht en ventilatie. En heb je een plek aan het raam met uitzicht op een boom of bos, zorg dan dat daar ook een uitnodigende werkplek of stoel om er wat vaker van te genieten en je brein ontspanning te geven.
 3. Begin een moestuin op je vensterbank
  Niets is zo wonderschoon als het wonder van  ontluikende en groeiende eetbare groenten en kruidenplanten. Zeker niet als je ze ook nog eens zelf hebt geplant. Begin een vensterbank-moestuin en geniet van alles wat groeit en bloeit.Verf je wanden groen
 4. 4. Haal groen in huis of verf je wanden groen
  Als we het over de natuur in huis halen hebben, mogen we kamerplanten niet vergeten. Planten leveren naast verbinding met de natuur ook een heel aantal gezondheidsvoordelen op. Van een stressverlagende werking tot verbetering van ons immuunsysteem.    Dus op naar het tuincentrum! Of verf je wanden groen, je krijgt instant een meer ontspannen gevoel.
 5. 5. Kijk naar de heilzame werking van planten en kruiden
  Lang leve de planten dus. Maar er is meer. Er zijn ontelbaar veel planten en kruiden met een genezende werking die helpen bij allerlei kwaaltjes en klachten. Wie dat weet kijkt nooit meer hetzelfde naar een ordinaire paardenbloem (wratjes en nierproblemen) of vervelende brandnetel (jeuk, verstoppingen, verkoudheid en hooikoorts). Of wat dacht je van aloë vera (droge of jeukende huid of maagklachten) en koriander (darmklachten). Wil je meer weten, kijk dan eens naar boeken over geneeskrachtige kruiden en planten. Of bezoek eens de Kruidenhof te Mallum (Eibergen) om deze in het echt te zien en voelen. Of ondersteun je lichaam met natuurlijke plantcomplexen.

Francis Lawa

Neem een moment pauze in je drukke bestaan. Weg met spanning en stress. Klaar met klachten die je belemmeren. Kies voor elke dag meer energieker en vrolijker voelen! Ontlaad spanning en ga op onderzoek naar de oorzaak én oplossing van je klachten.